GRILUJEME SPOLU
Grilování­ je naše hobby

Grilování ovoce

Čerstvé ovoce je skvělé už samo o sobě. Ať už se zakousnete do křupavého jablíčka nebo si ho nastrouháte do míchaného ovocného salátu, vždy vás osvěží. Pokud však rádi grilujete, vyzkoušejte opéct kousky ovoce na grilu. Voňavou lahůdku pak naservírujte hostům jako zajímavou a netradiční přílohu ke steakům. Pokud ke grilovanému ovoci přidáte zmrzlinu a ozdobíte ho třeba čokoládvými hoblinami, podávat ho můžete jako skvělý dezert. Úspěch a pochvala vás určitě nemine.

Možná si řeknete: "Jaká škoda, ničit teplem vitamíny." Jistě, máte zčásti pravdu. No za těch pár minut ovoci velmi neublížíte. Spíše naopak. Cukr v něm obsažený zkaramelizuje. Ale ta vůně a chuť, kterou tím získáte, bude skutečně jedinečná.

Jaké ovoce je vhodné na grilování

Grilovat můžete v podstatě všechny druhy ovoce. Nejlépe se však hodí takové, které není ještě úplně přezrálé, aby se nám na grilu nerozpadlo. Ani grilování oblíbeného drobného ovoce se vzdávat nemusíte. Stačí jen použít alobal. Takové ovoce nemusíte nakládat do žádné marinády. Úplně postačí troška hnědého cukru, pár kapek limetkové šťávy se špetkou skořice a kousek alobalu, do kterého ho zabalíte. Ani ovoce s tou nejjemnější strukturou, jako třeba maliny či jahody, se v alobalu nerozpadne. Navíc všechny ty úžasné vůně a chutě se dokonale spojí a zůstanou v něm.

Ovoce, které se chystáme grilovat, by však mělo mít dostatek přirozeného cukru. No pokud ho nemá, nevadí. Marináda z medu všechno napraví. A nejen to. Pokud do marinády přidáme šťávu z limetky, rum či aromatické koření, výsledný pamlsek bude chutnat každému.

Čerstvé ovoce je dobré před samotným grilováním maličko upravit. Větší a tvrdší kusy nakrájet na menší plátky. Popřípadě je naložit do marinády z medu a koření podle chuti. V takové marinádě se ovoce může nechat zhruba hodinu. Pak už jen ohřejete gril na správnou teplotu a jednotlivé plátky na něm opečeme.

Grilovaný ananas

Ke grilování přímo na roštu se výborně hodí ananas. Dokonce ho nemusíte ani oloupat. Stačí ho rozkrojit na čtvrtiny a vyříznout střední košťál. Na marinádu si v misce připravte přibližně stejné množství limetkové šťávy, tmavého rumu a medu. Kousky ananasu potřete marinádou a dejte nad středně žhavé uhlíky grilovat. Po zhruba pěti až deseti minutách je pochoutka hotová. Před podáváním ji potřete zbylou marinádou a servírujte ještě teplé.

Ovoce z vlastní zahrady na grilu

Sezóna čerstvého ovoce se nezadržitelně blíží. Začátkem léta se můžeme těšit na chutné broskve či nektarinky. A právě nektarinky jsou na grilování jako stvořené. Třeba je jen dobře umýt, rozřezat na poloviny a vybrat jadérka. Řezné plochy potřít tekutým medem a ugrilovat. Nektarinky grilujte řeznými plochami dolů. Uhlí by mělo být středně žhavé. Nektarinky stačí pobýt na grilu pět minut a jsou hotové. Měly by se jen přehřát a jemně opéct. Stále by však měly zůstat pevné. Grilované nektarinky podávejte horké s kopečkem vanilkové zmrzliny jako svěží dezert.

Pokud i vy máte možnost ugrilovat si ovoce z vlastní úrody, rozhodně to zkuste. A když vlastní zahradu nemáte, nic to. Vždyť na trhu již dostanete ovoce od výmyslu světa po celý rok a grilované chutná skvěle.

http://grilovani.nase-hobby.cz

DALŠÍ ČLÁNKY



NOVINKY A AKTUALITY

Nejnovější informace ze světa grilování a barbecue najdete vždy na stránce Aktuality

Potřebujete poradit? Je tady pro vás sekce Rady a tipy

Přejeme příjemný zážitek z grilování.