GRILUJEME SPOLU
Grilování­ je naše hobby

Grilování ryb

"Jezte ryby, jsou zdravé." Tak tento výrok jste už jistě slyšeli mnohokrát. No je jen málo takových, kteří ho v běžném životě i praktikují. A ti ostatní mají pro změnu kopec výmluv, proč ryby nejedí. Jedněm vadí výrazná vůně. Jiným výrazná chuť. A dalším nevyhovuje vysoká cena. Každopádně ryby do zdravého jídelníčku rozhodně patří. A ty grilované zvlášť.

Maso ryb je pro náš organismus velmi důležité. Mělo by se tedy konzumovat co nejčastěji. Odborníci doporučují dva až tři krát do týdne. Zejména tučné mořské ryby, například losos, sardinky či tuňák, obsahují zdravé 3-omega mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro vývoj mozku malých dětí a v dospělosti činnost mozku podporují. Přestože sladkovodní ryby vzácné mastné kyseliny neobsahují, výhodou je, že jsou snadno stravitelné. Vhodné jsou proto pro zdravé i nemocné.

Grilované ryby jako delikatesa

Příprava ryb na grilu má řadu výhod. Maso je rychle hotové, šťavnaté a chutné. Je totiž přirozeně měkké a tak většinou vyžaduje pouze krátký čas na přípravu. Ani dochucení nevyžaduje žádné zázraky. Stačí minimum soli a pepře.

Když už maso z ryby dáte na gril, už se od něj nehněte. Vše je otázkou krátkého okamžiku. Ryby jsou sice hotové raz dva, ale o to rychleji se mohou přilepit kůží na rošt grilu. Vhodné je proto na grilování ryb používat speciální držák nebo rošt na grilování ryb. Nejen, že se ryby při grilování nepřilepí, ale i jejich obracení půjde mnohem snadněji.

Ryby vhodné na grilování

Nejlépe se grilují olejnaté ryby s pevnými masovými tkáněmi. Mezi ně patří losos, tuňák, halibut, mečoun a makrela. Pokud na rybě necháte během pečení i kůži, maso se nerozpadne a vy k tomu získáte i chutnou kůrku. Čím je struktura masa pevnější, tím lépe budou kousky držet pohromadě.

Příprava ryb před grilováním

Ryby vyžadují jen velmi krátké marinování. Jejich jemné maso vsákne marinádu mnohem rychleji než jiné druhy masa. Před marinováním je však důležité kousky ryby nařezat. Řez můžete vést přes kůži. Hluboce až na kost. Koření i kouř tak proniknou rovnoměrně do celé ryby. Ani olejem se nevyplatí šetřit. Dostatek oleje totiž zajistí, že většina ryb nebude suchá. Výjimkou jsou jen vysloveně mastné ryby jako třeba sardinky.

Marinované ryby nedržte v chladničce déle než dvě hodiny. No před grilováním je z ní vyjměte alespoň půl hodiny dopředu. Stihnou se tak ohřát na pokojovou teplotu. To je předpoklad, že se propečou rovnoměrně a rychle.

Vlastní grilování rybího masa

Ryby se na grilu pečou úžasně rychle. Většinou jim stačí tři minuty pečení z každé strany. No propečení je třeba neustále sledovat. Přílišnému obracení se však raději vyhněte. Křehké maso by se vám mohlo snadno rozpadnout. Pokud nemáte speciální držák na ryby, obracejte kousky ryby jen jednou. Ryba je hotová, když je maso až do středu matné, no zůstává vlhké a jemné.

Na dochucení stačí trocha soli a mletého pepře. Pokud se rozhodnete pro marinádu, můžete do ní použít například česnek, šalotku nebo trochu limetkové šťávy. Spolu s kvalitním olivovým olejem dodáte vašim grilovaným rybám jemnost, šťavnatost i skvělou chuť.

http://grilovani.nase-hobby.cz

DALŠÍ ČLÁNKY



NOVINKY A AKTUALITY

Nejnovější informace ze světa grilování a barbecue najdete vždy na stránce Aktuality

Potřebujete poradit? Je tady pro vás sekce Rady a tipy

Přejeme příjemný zážitek z grilování.