GRILUJEME SPOLU
Grilování­ je naše hobby

Grilování zeleniny

Grilovali jste už zeleninu? Že ne? Nejvyšší čas to vyzkoušet. I když to nebude pořádný kus masa, věřte, že neprohloupíte. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výběr máte opravdu nepřeberné množství různých druhů a chutí. Od klasických brambor přes kukuřici až po rajčata. Fantazii v použití koření se meze stejně nekladou a tak neváhejte a s chutí se do grilování zeleniny pusťte.

Grilovat můžete jakoukoliv zeleninu. Avšak postup zvolte podle toho, o jakou zeleninu se jedná. Zatímco tvrdší druhy si třeba před vlastním grilováním trošku předpřipravit, měkké druhy stačí potřít olejem či bylinkami a můžete je rovnou grilovat.

Chutná grilovaná zelenina bez přípravy

Pokud si vyberete na grilování šťavnaté plody jako například rajčata, je dobré použít děrovaný tác z alobalu. Vyhnete se tak jejich možnému připálení či prasknutí. Jen je nakrájejte na poloviny a na gril položte slupkou dolů. Řeznou plochu pokapejte trochou oleje, osolte a opepřete mletým pepřem. Takto připravené rajčata grilujte tři minuty z každé strany, dokud nebudou na vnější straně jemně připečené, ale stále pevné.

I cibuli můžete grilovat bez předchozí přípravy. Jednoduše ji nakrájejte na plátky, asi 1,5 centimetru široké a napíchněte na kovové grilovací jehly. Plátky stačí potřít olejem. No můžete použít i trochu balzamikového octa, soli a mletého pepře. Na grilu je pak opékejte nad středně žhavým uhlím pět minut z každé strany, dokud nezměknou a nebudou jemně opečené.

A co tak grilovaná paprika? To je lahůdka. Můžete ji jíst samostatně s dobrým chlebem, ale i jako přílohu. Třeba k masu. Příprava je také zcela snadná. Omyté papriky grilujeme vcelku. Většinou jim na grilu stačí deset minut. Třeba je však pravidelně obracet, aby slupka byla rovnoměrně a úplně spálená. Z grilu je pak vložíme do nádoby s poklicí a necháme pět až deset minut odstát. Když mírně vychladnou, slupku odstraníme spolu se stopkou a semínky. Papriku pak nakrájíme na asi centimetrové proužky. Můžeme je namočit do směsi olivového oleje a balzamikového octa, osolit a okořenit. Takto jsou připraveny k podávání. Podávat je můžeme buď teplé nebo v pokojové teplotě.

Pokud plánujete použít grilované papriky jako přílohu, můžete si je připravit den předem a přikryté skladovat při pokojové teplotě.

Grilování pevnějších druhů zeleniny

Z pevnějších druhů zeleniny jako například z brambor či kukuřice můžeme také připravit skvělé lahůdky. Třeba je však před grilováním mírně povařit. Kukuřici stačí dvě minuty a bramborám zhruba pět minut. Záleží na velikosti. Klasy kukuřice grilujeme až těsně před podáváním. Klademe je na gril pokapané rozpuštěným máslem. Mírně osolíme. Okořenit je můžeme klasickým pepřem, ale můžete vyzkoušet i trošku chilli. Možná budete příjemně překvapeni.

Brambory po krátkém varu nechte mírně ochladit, rozkrájejte na poloviny a napíchněte na grilovací jehly. Pokud je potřete směsí olivového oleje a utřeného česneku, mírně osolíte a takto ugrilujete, budou neodolatelné.

Grilování zeleniny je zábava. Neuvěřitelné množství různých vůní a chutí vás určitě dostane. Nemluvě o tom, jaká je zelenina zdravá a plná cenných látek pro naše tělo. Proto neváhejte a bez výčitek se do grilování zeleniny pusťte.

http://grilovani.nase-hobby.cz

DALŠÍ ČLÁNKY



NOVINKY A AKTUALITY

Nejnovější informace ze světa grilování a barbecue najdete vždy na stránce Aktuality

Potřebujete poradit? Je tady pro vás sekce Rady a tipy

Přejeme příjemný zážitek z grilování.